tavainimene

Sa ära ära jahtu

Posted in * by tavainimene on 06/10/2015

Vara rõõmustasin oma uue särtsaka, voolujoonelise ja musta metallikvärvi kodumasina üle. Mul polnud õrna aimugi, et uuemat sorti pliitidel praktiliselt puudub võimalus keeduala temperatuuri reguleerida, täpsemalt seda püsivalt mõõdukal temperatuuril hoida. On kaks olekut: sees ja väljas, ja miskit sorti termostaat lülitab nende vahel. “Väljas” peaks teoorias ilmselt tähendama seda, et säästetakse energiat ja planeeti ning keemine/küpsemine toimub jääksoojuse arvel. Praktikas tähendab see, et pelmeenid ligunevad tükk aega niisama kuumas vees. Ah jaa, märgutuli kustub ka ära, kui kuumutamist ei toimu. Pead ise valvel olema, et pliit lõplikult välja lülitada (mustad numbrid mustadel nuppudel ei tee seda hõlpsamaks). Ma tõesti loodan, et mul õnnestub maja mitte maha põletada; kell viis hommikul putru keetes ei ole ju alati väga terane. 

“Kas sa siis müüja käest ei küsinud?” imestasid tuttavad. Jah, ilmselt ma olen süütalastepäeval sündinud, aga tõesti ei tule pliiti ostes selle peale, et küsida, kas ta ikka kuum püsib. Noh, mis tehtud, see tehtud, nüüd tuleb oma valikutega elada. 

3 kommentaari

Subscribe to comments with RSS.

  1. Liis said, on 07/10/2015 at 13:28

    Hm, meil on kah selline plõksiv pliit, aga sellega saavad asjad ikka keedetud ja praetud, ei ligune midagi niisama. Pigem saab maru kiiresti raua kuumaks.

  2. tavainimene said, on 09/10/2015 at 07:30

    Jah, algul läheb ta kiiresti kuumaks küll, aga edasi läheb jamaks. Vana pliidi peal võis tasasel tulel pudru soojas hoida, sellega ei julge proovida. Mõtlesin, et teen nädalavahetusel visuaalse vaatluse katse liitri vee ja stopperiga. Kõige parem oleks muidugi etteantud intervalli järel salvestav termomeeter. Mhh.

  3. tavainimene said, on 09/10/2015 at 08:00

    Sellega seoses: kas on olemas termomeetrit, millega saaks mõtta temperatuuri puudega köetavas ahjus? Sellist, mille andur oleks ahjus sees, aga näidik väljas? Kuhugi auke puurida ma ei kavatse, seega peaks asi toimima peenikese traadiga, mis ahjuukse vahelt läbi mahuks ja oleks samas kuumakindel.


Lisa kommentaar