tavainimene

Künismi täitmine

Posted in * by tavainimene on 07/05/2024

Uurisin pingsalt näpuga järge vedades varuosade kataloogi ja tellisin muruniiduki bensupaagi korgi ära. Muidugi selgus, et see ikkagi ei sobi. Õõäääööh. Tuleb tellida uus või siis vesta ise puust mingi punn sinna ette. See pagana kork oli lisaks kallis ka. Samuti keerasin untsu tänaseks töölõunaks mõeldud vrapi, mis pidi tulema eriti madalasüsivesikuline. No tuli ka — selline liimjas ja kumjas. (Kes oleks võinud arvata, et ma pärast 10. klassi õigekirja tunnikontrolli sõna “kumjas” veel elus kasutan?)

Maal sain kaubale ühe kohaliku töötu igatöömehega, kes lubas mulle kastpeenrad meisterdada. Et siis saab see asi ka järele proovitud. Mingit suurt aiamajandust ma enam ette ei võta, maru tüütu on iga kevad neid porgandeid keldrist kompostihunnikusse kanda. Nüüd tuleb ju pealegi kaanega komposter soetada. Rebane ilmselt pole rõõmus, ega kõik need teised elurikkuse-elajad, kes meil seal toimetavad, toidujäätmeid tarbivad ja tasapisi küla inimestelt tagasi võtavad. Vundamendi sees elavad nastikud, kaseallee otsas elavad oravad, kaks maja edasi pidid pööningul elama nugised. Minu puukuuri põranda all elab ilmselt tuhkur. Puukuuri sisse on oma kuivkäimla sisse seadnud häbelik tundmatu, kes jätab maha pikki peenikesi musti julki. Kährikud käivad jälle muru üles tuhnimas ja talvel olla mul aias elupuu all ööbinud metskitsed. Kitsed pakkusid kohalikele loodusvaatlejatele palju nalja sügisel, kui nad käärinud õuntest ennast purju sõid ja siis ringi kaperdasid. Pane või rajakaamera üles … kuigi käärinud õunte  mittenõuetekohane käitlemine on ehk tõlgendatav metsloomade ohustamise või koguni väärkohtlemisena? Hmm. 

Metsloomadest rääkides — folkloorihuvilisena on põnev jälgida seda … eee… diskursust “mees või karu”. Põhimõtteliselt üks naine teatas, et kui tal oleks valida, kas sattuda metsas kokku mehe või karuga, siis eelistaks ta karu. Hulk mehi, kes oli puudunud kirjandustunnist, kus käsitleti kõnekujundit nimega hüperbool, kääris käised üles, ning asus esitama arvutusi võrdleva lihasmassi, kihvade suuruse, mõrvade statistika ja muu säärase kohta. See oli kuidagi nii ilmekas — et räägitakse justkui samast asjast ja ometi nii mööda. Noh, mõnda aega saavad naised iga ahistamisjuhtumi puhul kuivalt nentida: üks punkt karu kasuks. Või siis: karu puhul vähemalt ei küsita, mis sul seljas oli ja et äkki sulle ikka natuke meeldis ka. 

Oh jah. Hiljuti sai ühe mis-sul-seljas-oli-juhtumi üle arutletud. Ega me ju ei tea, kas ja mis tegelikult juhtus, aga võtame hüpoteetilise juhtumi hüpoteetiliste tegelastega. Mees kutsub naise välja, flirdib temaga ja üritab käperdada. Naine lükkab mehe  lähenemiskatsed tagasi, aga läheb ikkagi tema poole. Mees üritab veel, naine pole nõus, midagi enamat ei juhtu, minnakse lahku. Vahetatakse ühelt poolt nördinud ja teiselt poolt “saa-juba-üle” sõnumeid. Läheb mõni nädal mööda, aga siis veenab keegi naist, et selline käitumine mehe poolt polnud siiski okei ning tuleb seista õigluse eest ning võimalike tulevaste ohvrite kaitseks. Naine esitab mehe vastu seksuaalse vägivalla süüdistuse. Mees laiutab käsi, et ta ei saa aru, millest jutt. 

Oh. Jah. Ma kardan, et valdav enamik naisi on kogenud seda nõmedat olukorda. Kellegi kahemõttelised naljad ja liigne kehaline kontakt tekitavad sinus ebamugavust, aga sa ei näita seda välja, sest sa ei taha konflikti ega pahandust, sa ei taha saada külge kibestunud frigiidse mõrra silti, sa ei taha olla “kuidas sa aru ei saa, et see oli nali”, sa tahad olla moraalselt nõmedusest üle, sa võib-olla kardad oma julgeoleku pärast või mida iganes. Aga nõme käitumine eskaleerub. Ja ühel hetkel tekib küsimus, et kas nüüd tuleks ikka päriselt vastu hakata. Nagu päriselt päriselt. Ja siis küsib sinu enda internaliseeritud misogüünia enne kõiki netikommentaatoreid: aga miks sa kohe midagi ei teinud? Miks sa kohmetult naeratasid, mitte resoluutselt kõrvakiilu ei andnud? Äkki mingi osa sinust oligi meelitatud? Mis õigust on sul siis nüüd protestida? Miks sa üldse läksid nendega kaasa? Mida sa ette kujutasid? Kui loll sa oled? Tahtsid võrdseid õigusi, eks siis nüüd seisa enda eest ka, nagu võrdne. Hirm ja häbi, need on paragrahvist kõvemad ja kõveramad. Ja siis tekivad oksüümoron-olukorrad: “olin vastu tahtmist nõus”, “andsin järele, et mitte olla ohver”. Mis ma siin oskan öelda. Ainult soovitada netikommentaatoritele, et eks õpetage oma tütreid aegsasti, kuidas niisuguses olukorras käituda. 

*

Hoopistükkis teisel teemal: lugesin Sirbist puhast kulda. Ma siiski olen pessimist. Tehnoloogiainimesed on valmis kirjutanud visiooni ja küllap see ka ellu viiakse. Tehnoloogiainimesed on ju rikkad, seega peab nende visioon olema üks tark visioon. Sotsiaalteadlased piuksuvad midagi nurgast, aga mis va vaeste sitikate piuksumine koa maksab, pooled neist on nagunii sotsialistid ja teine pool sooideoloogid. 

8 kommentaari

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pleb Ei said, on 07/05/2024 at 15:46

    Selle viimase lõigu osas – kui eduinimene paneb säraidee suunas hoogentusiasmiga progressiivliikuma, siis igasugune kõhklus ning kaasaelav krtiitika ei ole ratsionaalsus ega koostöövaim, vaid vastutöötamine, tagurlus, rumalus, jne. Sina oled rumal ja vaene ning kade! ;)

    Igaks juhuks täpsustan, et must huumor. Vabandan juba ette ja taha.

  2. akadeemik said, on 07/05/2024 at 16:14

    “Mis ma siin oskan öelda. Ainult soovitada netikommentaatoritele, et eks õpetage oma tütreid aegsasti, kuidas niisuguses olukorras käituda.”
    See.Ongi.Probleemi.Kokkuvõttev.Sõnastus.
    Kogu vastutus, nagu ikka, on veeretatud osavasti naiste kraesse. Miks sa siis ei andnud kohe kõrvakiilu? Miks sa siis kandsid lühikest seelikut? Miks sa kohe ei läinud politseisse? Ja nii edasi ja nii edasi….Ja siis imestame, et naised nii allaheitlikud on. Ja kui üks vaeseke julgebki moka otsast mainida, et tegelikult selline käitumine ei ole okei ja talle ei meeldinud, siis saab muidugi p…arahe ja süüdistuste laviini endale kaela. Tõesti huvitav, miks naised midagi ei ütle?!
    Selmet võiks netikommentaatorid ja üldse kõik, kes siin mehepoegi sünnitavad ja üles kasvatavad neile õpetada, kuidas eitava vastusega ratsionaalselt toime tulla; või kuidas mitte naisi (või ka teisi mehi) ahistada või teisi inimesi lihtsalt ebamugavasse olukorda panna. Ja if it is not a hard yes, it is a hard no.
    Ma usun, et sa seda kõike tead niikuinii, ma niisama siin reageerin peale hommikukohvi…. :)

  3. akadeemik said, on 07/05/2024 at 16:18

    Aa, ja see viimane lõik (lugesin Sirbi artikli igaks juhuks diagonaalis läbi) – eks tehnoloogiainimesed peavad ka kuidagi oma suuri palganumbreid õigustama. Ja mis ütleks paremini, et sa oled “mees omal kohal” kui järjekordne 100leheline arengukava, mis enam kõvakettalt või pilve pealt ilmavalgust ei näe…. ;)

  4. _kaur_ said, on 07/05/2024 at 18:45

    Ma arvan, et te ülehindate tehnoloogide osa või mõju riigi paberite kirjutamises. Sihukesed dokumendid kipuvad olema hästi paljude eri ametkondade soovmõtlemise tulem. Kusagil poliitikute ja progejate vahel on kiht inimesi, kes ei ole kumbki neist, aga väga tahaks. Nad hõljuvad mingis hoomamatus abstraktsionismis. Ja taolised visioonid tulevad pigem nende sulest.

    • mustkaaren said, on 07/05/2024 at 19:31

      Ja nad kõik saavad palka. Maksumaksja maksab.

  5. mustkaaren said, on 07/05/2024 at 19:34

    Kogu tänitamine käibki traditsiooniliselt ainult naiste suunas. Iial ei ole kuulda olnud, et õpetame poegi, kasvatame mehi.

  6. sitsidsatsidpatsid said, on 07/05/2024 at 20:02

    Ma olen oma poega niimoodi kasvatanud, et tal ei tuleks pähegi niimoodi käituda. Lugesin seda artiklit ja olgu diskleimerina öeldud, et nimetatud meesisik ei meeldi mulle ühegi nurga alt, samuti ei jaga ma tema poliitilissi vaateid, otse vastupidi, aga sellest konkreetsest artiklist jäi küll mulje, et tegemist on valimiseelse katsega tüübile kaikaid kodarasse loopida. Lugu juhtus ja pärast soovitas keegi tüdrukul politseisse pöörduda (ta paistis suht rumal, oma peaga ei tulnud vast millegi peale …) sest valimiseelne aeg ja just õige hetk. Ja ei, minus ei ole mingit missogüüniat oma soo vastu, aga niisugune mulje mulle sellest artiklist jäi. Mõtlesin enne tükk aega, kas ma tohin nii arvata. Aga võtsin julguse kokku ja arvasin. Võib-olla oelks pidanud lihtsalt artikkel paremini kirjutatud olema ja poleks selliseid vastuvoolumõtteid tekkinud.

  7. Rents said, on 07/05/2024 at 20:53

    Mina sain aru, et see tüdruk oli AINUS inimene, kes selle tüübi juurde koju läks – sel juhul tõesti vedas, et tüüp ainult rõvetseja/ligiajaja oli ning ikka EIst aru sai. Ei tee tüüpi kuidagi paremaks, aga oma tütre puhul küll ahastaks, et issand, mis sul arus oli. Ja samas muidugi olen nõus selle tüübi “leivaisa” kommentaariga, et mees, kellel on kodus naine ja väike laps, ei peaks mööda baare ringi laaberdama ja kellelegi nilbet juttu ajama.


Lisa kommentaar