tavainimene

Käkitegu

Posted in * by tavainimene on 17/12/2022

Kallake suurele lauale kuhjake kollakat ja sõmerat durum-nisujahu. Lööge kuhjakese sisse lahti iga saja grammi jahu kohta üks muna. Näppige kõik segamini. Suruge, voltige, lappige ja suruge tainapalli oma tubli veerand tundi, kuni see on kenasti elastne. Pange tainapall kilekotiga külmkappi mõtisklema, kuniks ise salatit ja magustoitu teete vms. Võtke tainas külmast välja, aga hoidke kilekotis. Lõigake üks keskmise kartuli suurune tükk, näppige lapikuks nelinurgaks, rullige tainarulliga nurkade suunas õhukeseks, püüdes säilitada ristküliku kuju. Kui ristkülik on saavutanud pastapressi laiuse, laske see pressi rullide vahelt läbi. Õhuke tainalatakas kastke mõlemalt poolt tavalise nisujahu sisse ja laotage kandletaolisele lõikurile. Rullige paar korda, et latakas kandlekeelte külge kinni jääks, ja libistage siis sellest rulliga kõvasti surudes üle — nii, et traadid lõikavad taina ribadeks. Koputage kandle pihta, koguge selle põhja kukkunud pastaribad kokku, tehke korralikult jahuseks ja keerakse “kurepesaks”. Korrake alates tainaruudu näppimisest, kuni tainas on otsas. Nüüd pange suur keedupott veega tulele. Kui vesi keeb, soputage pastapuntrad lahti ja tõstke ühekorraga keeduvette. Värsket pastat kaua keeta pole vaja, tõstke see esmalt sakilise kulbiga sõelale ja sealt kallake suurde panni kastme sisse (kus on juba ees oliiviõli, tuunikala, tomatipüree, kirsstomatikonserv ja suured kappariviljad). Võtke tangidega pastaports, keerutage kulbi sees ja libistage sealt taldrikule. Kallake peale veel oliiviõli ja raputage oreganot. 

Ausõna, tegemist ei ole sisuturundusega, lihtsalt me käisime MyItalys kokkamas ja söömas ja väga tore oli. Soolakooriku all küpsetatud riivsaia-peterselli-sidrunitäidisega lõhe oli maitsev (kuigi tekkis ketserlik kahtlus, et foolium ajaks ka selle soolakooriku asja ära), baklažaanitornikesed (muhvinipannis portsjonitena küpsetatud, parmigiana di melanzane modifikatsioon ilmselt) olid ülimaitsvad ja crema catalana oli absoluutselt imeline. Tegin oma süsivesikumoratooriumis atsurr, sest kuidas sa jätad söömata iseenda rullitud ja ribastatud värske pasta, mis ujub hõrgus oliiviõlis?

Tulin koju ja olin nii kokkamishoos, et otsustasin teha oma viimase veiniavastuse (Käferi no-name Pinotage ja Shiraz Maximas alla 5 euro pudel, Vivino hinne üle 3,5 palli; jaa, talvel ma tahan punast veini ja et oleks rohkem tummisust, tammisust, tanniine, suitsuploomi, pipart, vaniljet ja šokolaadi buketis) juurde soolaseid küpsiseid. Kahjuks ei viitsinud retsepti guugeldada, meeles olid ainult “mingi pähkel” ja sinihallitusjuust. Viskasin kaks pakki kreeka pähkleid ja tüki sinihallitusjuustu blenderisse, mätsisin latakad ja viskasin praeahju. Tulemus on ülimalt ebaapetiitse välimusega, kuid siiski täiesti talutava maitsega. Ja üks küpsis annab umbes 60 kcal. (See tuletas meelde hiljuti Redditis maha peetud ketorahva ja cicorahva tulist ja tagajärjetut vaidlust, kas all calories were created equal või siis mitte.) Nojah siis. Hiljem selgus, et kreeka pähklite asemel oleks pidanud kasutama pekanpähkleid ja tainasse oleks pidanud käima ka või ja jahu. Nojah siis. 

Küpsiste ja veiniga tuleb siiski hoogu pidada. Trennides tuleb logistilistel põhjustel paarinädalane paus, tõotasin treenerile, et üritan kolm korda nädalas kas või pool tundi midagi liigutada ja ostan pühadeks külmkapi kodujuustu täis. Vaat nii. Aga järgmine postitus tuleb kindlalt poliitikast. 

 

24 kommentaari

Subscribe to comments with RSS.

  1. mustkaaren said, on 18/12/2022 at 01:24

    Selline kokkamine läheb juba tegevuskunstide alla.

  2. nodsu said, on 18/12/2022 at 02:48

    mul hakkavad kohe kripeldused, mõeldes, et mul on kodus selline pastapress, mis soovi korral lõikab kohe sama hooga ka ribadeks. st kohe rulli vahelt läbi lastes võib valida, kas välja tuleb lasanjeplaat või lintnuudlid või isegi spagetid.

  3. _kaur_ said, on 18/12/2022 at 14:03

    Oeh kui keeruline :) Ma eile lugesin kahte erinevat india kokaraamatut, tundub suht sarnane – ka seal tuli hästi palju midagi teha minu jaoks täiesti võõrastest koostisosadest.

    • nodsu said, on 18/12/2022 at 14:23

      a siin olid suht tavalised asjad ju? jahu, konservtomatid, kõigi poodide kõige tavalisem kalakonserv (mida ma kogen iga kord, kui tahaks mingit kalakonservi, aga ei taha asja eest, teist taga kõige ohustatumaid liike süüa).

      Ma ise jäin mõtlema, et kas durumnisujahu ja muna korraga nagu overkill ei ole? Nii palju kui ma makaronilugu tean, on vaeses Lõuna-Itaalias tehtud nuudlitainast ilma munata, sest kesse niisugust luksust sinna raiskab, kui gluteenirikas kõvanisujahu seisab niigi hästi koos. Ja jõukamas Põhja-Itaalias, kus on muna, kasutatakse jälle sedasama pehme nisu jahu, mis meilgi kõige tavalisem.

      Ma oletan, et Mussolini ajal, kui makarone tauniti, sest 1) kõvanisust, mida nad tollal pidid juba manduvast läänest eksportima, 2) tüüpiline kodutoit, kui korralik fašist käib töölissööklas söömas, tauniti ehk neid munaga variante vähem (sest ei nõua manduva lääne poole pöördumist).

    • Morgie said, on 18/12/2022 at 15:06

      Nodsu, ma armastan sind! Sa oskad isegi makaronidele poliitika juurde õmmelda nii, et see istub hästi ja mõjub elegantselt ning luksuslikult.

    • _kaur_ said, on 18/12/2022 at 17:40

      Notsu, ma näen lakkamatult, kuidas itikad ülehindavad tavaliste inimeste võimet nende juhistest aru saada. “Vali suvanditest formaadiks emmpeegeeneli”. Mis on suvandid? Mis tähendab, et vali suvanditest? Mille formaadiks? Ja emm mis???? Kokandus-inimesed teevad sama. “Viska pakk kreeka pähkleid blenderisse” paneb mind kas judisema või käsi laiutama. Mul pole blenderit. Kreeka pähklid seonduvad ainult Kreeka rattamatkaga aastal 1999. Ilmselt müüakse neid meil ka, aga kus – pole aimugi. Durum-jahu – mäh? – ja kogu edasise teksti laseb aju lihtsalt üle. Ja nii edasi.

    • Morgie said, on 18/12/2022 at 19:08

      Ma kujutan ette, et ürgajal nurisesid kütid tule tegemise õpetuse üle üsna sama tooniga.

    • _kaur_ said, on 18/12/2022 at 20:01

      Ilmselt :) Õnneks leiutati millalgi tööjaotus, nii et kes oskas, tegi tuld ja kes ei, midagi muud :)

    • mustkaaren said, on 18/12/2022 at 21:34

      Kreeka pähklaid ja durumnisujahu saab igast suvalisest coobist ja selverist, et mitte öelda kylapoest.

    • nodsu said, on 18/12/2022 at 22:34

      itikatest rääkides – mulle tundub, et see on praegu üks pidur selle teel, et Twitterist ei voogaks täielik tsunami Mastodoni. Mastodoni-fännid räägivad just hästi innukalt sellist oma žargooni, täis head tahet ja lootust, et kohe saavad teised aru ja tulevad ka kõik Mastodoni.

      Kusjuures mulle tundub, et päriselt on lihtsam kui see, mis nad räägivad. Nad lihtsalt tahavad mingil põhjusel, et jutukaaslane saaks kõigest lausa süvitsi aru, samas kui tüüpilise jutukaaslase huvi on “mis nupu peale ma pean vajutama ja kuhu oma kasutajanime sisestama ja mille ma ristist kinni panen”.

    • _kaur_ said, on 19/12/2022 at 00:09

      Mastodon – sama. DP tegi mingi juhendi. Mul ei ole väiksematki kavatsust isegi VAADATA süsteemi, mille kasutama hakkamiseks mul oleks juhendit vaja.

      (Samal ajal ei suuda ma Instagrammi kontot luua. Miljard inimest on sellega hakkama saanud, mina ei tule toime – ehk olengi lihtsalt vanaks jäänud).

      Durum-jahust rääkides olen ma vanuses, kus ma
      a) ei tea, mis see on, ja
      b) ei tahagi teada.
      “Kui te arvate, et ma peaks midagi juurde õppima hakkama, siis te lihtsalt eksite”.
      Tuntud ka kui “jonn”.

      See ei kehti muude valdkondade kohta. Näiteks veetsin ma just tunni või paar oma elust khmeeri nimede latiniseerimise nüansse uurides. Aga kui retseptis tuleb ette midagi uut, siis ma lihtsalt lakkan lugemast või loen puhtast uudishimust, olles kindel, et ma ise ei proovi seda iialgi.

    • mustkaaren said, on 19/12/2022 at 00:43

      Mulle kipuvad igasugu rumalused kergesti meelde jääma. Durum-nisujahu kõlab sarnaselt “dumdum”- e mingite lõhkekuulidega, ja yldse on maailmas palju naljakate, syr- ja irreaalsete nimedega asju, mida ma tahaksin pärast nende lugemist ära unustada, aga ei saa. Õnneks viimasel ajal on asi paranenud, kuigi sellel on oma hind. 😀

    • nodsu said, on 19/12/2022 at 01:01

      imelikest sõnadest retseptides – ma olen jälle täis püha ja osalt põhjendamatut usku, et kõik on asendatav, nii et niipea, kui ma näen võõrast sõna, siis ma kas loen ta tavalisemaks sõnaks (loen “durumjahu”, tajun “ahah, jahu”) või hakkan infot otsima, mille moodi ta umbes maitseb, et tuttava asja vastu välja vahetada. Nt tamarindi ploomidega vms.

    • nodsu said, on 19/12/2022 at 01:03

      püha ja põhjendamatu usu alus on ettekujutus “kõik paremad retseptid on olnud vaese inimese leidlikud ülesleidused” ja mismõttes siis ei ole välismaa vaese inimese toidul siinse vaese inimese ekvivalenti! kus neil sardiinid, seal meil silgud või kilud. Kus neil spinat, seal meil nõges. Ja nii edasi.

  4. nodsu said, on 18/12/2022 at 22:29

    jep, kreeka pähkel on tavalise sarapuupähkli (poes “metsapähkli” nime all) kõrval kõige odavam ja tavalisem pähkel poes.

  5. nodsu said, on 18/12/2022 at 22:31

    a blenderisse ei viskaks mina ka, kuigi mul midagi sarnast vbla isegi on (kas köögikombain loeb?), sest ma ei armasta koleda häälega masinaid, mida peab pärast veel jupphaaval pesema ka. Ma ennem hakin ja riivin kõik asjad käsitsi ära. Nagu ma aru saan, on funktsioon lihtsalt “kreeka pähklid pudiks” ja seda saab ka low-tech lahendustega.

    • _kaur_ said, on 19/12/2022 at 00:15

      Jajah, seepärast meil blenderit enam ei olegi, et vana kohtus mingite seemnete või pähklitega :)

      Aga kreeka pähkel – tuli meelde – käib fesenjani sisse, nii et ma olen seda ikka hiljem ka söönud kui 1999 :)

    • mustkaaren said, on 19/12/2022 at 00:44

      Kaur, Su blendril oli liiga vähe kilovatte.

  6. tavainimene said, on 19/12/2022 at 09:40

    Mul ka rangelt võttes ei ole blenderit, aga no põhimõtteliselt seade, millel on lõiketera ja mootor ja topsik. Kindlasti saab uhmerdades ka tulemuse, aga uhmrit mul ka pole. Hmm, nüüd meenus, et uhmerdatud pistaatsiapähklitest (Kaurile: need rohekad, müüakse tavaliselt koortega, mida tuleb lahti kangutada) sai küpsetatud lõhefileele jube hea katte.
    Kõvanisujahule panime muna ilmselt selleks, et amatööride puhul ikka asi kindlalt välja tuleks. Juurde käis veel loeng kamutijahust!

    • _kaur_ said, on 19/12/2022 at 10:13

      Ma olen kursis, et pistaatsia on roheline, ma olen korduvalt jube head pistaatsiajäätist söönud. Aitäh :)

  7. tavainimene said, on 19/12/2022 at 09:43

    Küpsiseretsept ka: https://nami-nami.ee/retsept/7293/sinihallitusjuustu_pahklikupsised

    • väga väga naine said, on 19/12/2022 at 13:38

      Olen teinud, tulid head, mingit blenderit pole vaja, piisab soki ja pudrunuia kombinatsioonist + veidi lihastööd.

    • nodsu said, on 20/12/2022 at 07:40

      kreeka pähklid on sellised head pehmed ka, lähevad peaaegu näpu vahel puruks.

  8. _kaur_ said, on 24/12/2022 at 00:42

    Ehh. Mul on nüüd kodus muammarat. Röstitud kreeka pähkli, röstitud paprika ja veel paari asja segu. Täiesti USKUMATULT maitsev, proovige ka.


Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: