tavainimene

No pea ei võta, noh

Posted in * by tavainimene on 11/11/2021

Kooliga ei ole miski hästi. Ma ei oska ise endale eesmärke seada. Kui keegi ütleb mulle “uuri vaat seda”, siis ma kukun kaevama nagu kompulsiivhäirega mäger. Aga kui mulle öeldakse “püstita uurimiseesmärk”, siis ma olen nagu selili kukkunud sitikas. Nii et parem võtan ette jõukohased teemad.

Ebaglamuurne kalasupp

1 pakk suitsulõhe õlleampse – kuumutada supipoti põhjas
1 sibul – hakkida, lisada, kuumutada klaasjaks
vesi – kallata peale, ajada keema
2 porgandit, 2 kartulit – tükeldada, kallata potti
1 kalapuljongikuubik – visata ka potti, keeta
väike karp tuunikalatükke vees – kallata potti, kui kartul-porgand on pehmed
mõned pulgad makrat – lõigata õhukesteks viiludeks, visata kõige lõpus ka potti
omal vastutusel võib lisada igasuguseid lisandeid hakitud tillist ja kohvikoorest kuni ketšupini

Koogikiirabi

võtta 15 cm läbimõõduga kuumakindlast klaasist vms materjalist kausike
kloppida selles lahti üks muna
lisada sorts piima
lisada tunde järgi suhkruasendajat
lisada tunde järgi kakaopulbrit
lisada tunde järgi mandlijahu (omal vastutusel võib eksperimenteerida ka linajahu ja kaerakliidega)
lisada teelusikatäis küpsetuspulbrit
tulemuseks peaks olema paksema hapukoore konsistentsiga tainas, mida ei tohiks olla üle 1/3 kausi kõrguse
kuumutada 2 minutit mikrolaineahjus täisvõimsusel
süüa kuumalt vaarikatoormoosiga või külmalt vahukoorega

12 kommentaari

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alex said, on 11/11/2021 at 22:04

    Makra jätaks ära. Põnevuse mõttes. Muidu tuleb nüüd vist küll vastu ööd poodi minna.

  2. nodsu said, on 11/11/2021 at 23:38

    Lisan, et seda kalasuppi saab ka ilma lõheribadeta teha ja ilma praadimata (mõnikord on kõhule nii parem ja mõnikord on lihtsalt vahelduse mõttes tore, kui maitsed ei ole läbipraadinud) – vesi keema, kartulitükid sisse (soovi korral porgandit ka), kui need on nii poolpehmed, siis sibularibasid (ja soovi korral apteegitilliviilakaid või sellerit, kui on); kui need köögiviljad on enam-vähem pehmed, siis kalakonserv juurde, mina lisan maitseks ka natuke sidrunimahla.

    Kusjuures minu arust on siin omas mahlas kala parem kui õlis kala, ja see “oma mahl” täidab ka puljongi rolli ära, siis pole kuubikut vaja.

    Lisandiks võib keeta ühe muna, hakkida ära ja puistata peale (+ maitserohelist). Alternatiiv: kloppida muna supi sisse.

    Toekama supi saab, kui kartuliga koos panna ka natuke riisi.

    Suvel saab sama suppi teha nõgese- ja/või naadi- ja/või maltsalisandiga.

    • tavainimene said, on 12/11/2021 at 09:14

      Kirjutan alla praktiliselt kõigele, välja arvatud apteegitill ja seller. Sidrun (ka sidrunipipar?) on hea mõte.

    • kaarnake said, on 12/11/2021 at 15:31

      Malts on täiesti hea supiroheline, kinnitan.

    • nodsu said, on 12/11/2021 at 19:06

      ja muide, võilille saab ka sooja toidu sisse panna! kusjuures selleks ei pea isegi nii hästi valitud võilillelehed olema kui salatiks, sest kuumutamine võtab mõrudust maha.

    • Morgie said, on 15/11/2021 at 19:18

      sidrunipipar on üks nendes poe maitseainesegudest, millel on tugev marlimaitse juures

  3. nodsu said, on 11/11/2021 at 23:39

    Aga uurimiseesmärkide püstitamisega on mumst nii, et need püstituvad aeg-ajalt ise, aga kahjuks mitte tellimise peale ega tähtajaks.

  4. _kaur_ said, on 12/11/2021 at 18:49

    Notsu, sina oled talvel õuna kui köögivilja kasutamise eestkõneleja eks?

    Panin just porgandisalati sisse õuna – mitte iseenese tarkusest, vaid naise omast. Tuli nii hea, et poeglaps võttis pärast eraldi taldriku ja sõi lihtsalt salatit juurde. Ma ei usu, et seda oleks iial varem juhtunud. Õun on abiks!!!

    • nodsu said, on 12/11/2021 at 19:07

      ma kasutan talvel ka pirni niiviisi. Pirni-juustusalat on jumalik. Tõsi küll, porgandi juurde jääks pirn läilaks.

      Hapukapsasalatisse on õun samuti hea. Ja siis teeb A. veel vahel õuna-sibulasalatit, aga see on minu arust hea ainult siis, kui sibulaga ei liialda.

    • nodsu said, on 12/11/2021 at 19:08

      aa ja sõbranna tegi vanasti vahel sellist asja nagu õuna-kõrvitsasalat. Mõlemad värskelt, jämeda riiviga riivitult.

    • nodsu said, on 17/11/2021 at 01:03

      ühtlasi meeldetuletus; algamas on hurmaahooaeg! Mul juhtus paar aastat tagasi nii, et avastasin kogemata, milline imeline kooslus on hurmaa valgehallitusjuustuga. Ja selle kurb kõrvalmõju on see, et nüüd ei suuda ma valgehallitusjuustu väljaspool hurmaahooaega süüa, sest ta ei ole mitte millegi muuga sama hea.

      Hurmaad ennast kõlbab küll kasvõi niisama süüa, hea seegi.

  5. kaarnake said, on 18/11/2021 at 21:58

    Kui “Uurimiseesmärgi pystitamine (täpsemate detailideta)” on midagi, mille eest saab arvestuse kirja, siis on see suurepärane võimalus sohki teha, lohet lasta, lõdvalt võtta ja hoogsalt lati alt läbi joosta.


Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: