tavainimene

Liiga keeruline

Posted in * by tavainimene on 20/10/2016

Veiseliha tomatite ja ubadega? Kanaliha viinamarjakastmes? Kalkun porgandi ja riisiga? Minu kass pööritas selle peale silmi ja avaldas arvamust, et tootearendajad pingutavad üle. Lihast piisavat täiesti. Liha lihaga lihatarrendis, kui tohiks paluda. 

Mina ise läksin poodi plaaniga osta üks virsikujogurt. Nojah. Mida pole, seda pole. On (piltlikult) meloni-tikri-mooniseemnejogurt. Astelpaju-kaktusevilja-basiiliku. Ja aroonia-kibuvitsa-koriandri. Samamoodi on kadunud harilik karamellijäätis. See-eest pakutakse (piltlikult) kitsepiima-pirnimahla-sefiirijäätist kummikommidega. Tundub, et tuleb hakata ka jogurtit ja jäätist ise tegema. 

 

15 Vastust

Subscribe to comments with RSS.

  1. Paula said, on 20/10/2016 at 21:34

    Kusjuures selles loomaliha konservis on liha umbes 5%

    • tavainimene said, on 21/10/2016 at 04:42

      Laias maailmas on olemas ka vegan-kassitoit …

  2. nodsu said, on 21/10/2016 at 00:55

    Kammisin huvi pärast piimakombinaatide kodulehti; Farmi oma väidab, et nad teevad virsikujogurtit, aga paraku ei ütle, kus müüakse (pakuks muidu, et Konsumis, seal on Eesti tootjate valik kõige parem).
    Alma lubab “virsiku-jogurtimaiust”, mis on pmst ikka virsikujogurt, ainult et lubavad rohkem virsikuid kui tavalises jogurtis.

    Maximas jäi viimati mingi leedukate jogurt silma, mida vist oli ka virsikuga.

    Karamellijäätist – topsijäätiste hulgas lubavad seda pakkuda nii Balbiino kui ka Premia (Väike Tom), aga pakijäätisega on keerulisem. Premial ei ole niiviisi paki sees midagi jah. Balbiino väidab, et teeb oma koorejäätiste sarjas karamelli-iirisejäätist, mis minu jaoks oleks täiega karamellijäätis, sest mis see iiris muud on kui kah üks karamell. Aga kuna ma ei ole tegelikult eriline karamellifänn, siis võib mu karamellinüansitundlikkus kesine olla.

    Viieliitrises karbis pakuvad nad lubatavasti ka lihtsalt karamellijäätist, aga sellest saan isegi mina aru, et viieliitrine karp on mittetööstuslikuks kasutamiseks kaugelt liiga suur (meil on kodus kahekesi raskusi isegi liitrise jäätisega, päramine ots tuleb tavaliselt kuhugi koogitainasse integreerida, sest külmkapi maitse tuleb juurde ja ei ole enam nii hea, et niisama süüa).

    • tavainimene said, on 21/10/2016 at 04:46

      Arvata võib, et ma ei otsinud küllalt hoolikalt. Aga ise jogurti tegemise mõte meeldib mulle järjest rohkem. Piimamees on meil külas täitsa olemas. Juuretis tuleb kuskilt hankida. Ja virsikud. Ja ei mingit tärklist, želatiini ega porgandi- ja kõrvitsamahla kontsentraati.

  3. ritsik said, on 21/10/2016 at 06:29

    Väga lihtne on jogurtit ise teha. Või siis segad maitsestamata poejogurtile midagi sisse.

    • Kaur said, on 21/10/2016 at 09:05

      Just.
      Moosi, näiteks.

      Aga viimane jäätisetegu läks mul täiega aia taha. See oli suvel, tegin punasesõstra jäätist (või parfeed, sest munakollaseid üles soojendada & maha jahutada ei viitsinud ja koore vahustasin ka ette ära), tuli liiga hapu ja mitte kellelegi ei meeldinud, isegi mulle endale mitte.

    • tavainimene said, on 21/10/2016 at 10:25

      Jäätist tegin ma eelmisel talvel nii, et vahustasin koore vanillisuhkruga ära ja tõstsin purgi kümneks minutiks õue trepi peale.

    • Kaur said, on 21/10/2016 at 10:40

      Mhmh, ma teen umbes samamoodi, + vahustatud munakollased.
      Pr Kangi raamat on väga abiks.
      http://toiduteemal.blogspot.com.ee/2011/06/mango-jogurtijaatis-figuurisopradele.html

  4. lendav said, on 21/10/2016 at 12:04

    Karamellijäätist on jah valikus kuidagi väheks jäänud. Isegi šokolaadijäätise valik (ja seda süüakse siin majas jäätistest kõige rohkem) on väga niruks jäänud. Liitrist veel leiab, aga kui tahta torbikut, siis väiksemates poodides võib selle asemel leida kaktusejäätise (või mis iganes), aga tavalist pruuni? Mkm. Kui siis kusagilt tavalise pruuni jäätise leiab, on suur rõõm. Ega ma siis iga päev mingites hiigelkaubanduskeskustes käi, kus valikut rohkem…

    Jogurti tegemine on lihtne. Üks õpetus oli umbkaudu selline, et võtad maapiima, kuumutad kergelt üle (pastöriseerid) selleks, et tavalisi hapnemise baktereid pärssida ja siis segad sinna sisse maitsestamata jogurtit ning lased toasoojas seista mingi aeg (täpset soovitust enam ei mäleta). Ja sinna sisse siis mida ise tahad. Moosi või mahla või siirupit. Küllap internetist otsides leiab jogurti tegemise õpetusi veel.

  5. nodsu said, on 21/10/2016 at 16:34

    Aga maitsestamata jogurt on isegi poest ostes päris hea ja vat see on üks selline lihtne toode, mille sortiment on õnneks laienenud. selles mõttes, et iga enesest lugupidav piimakombinaat pakub nüüd ka maitsestamata jogurtit ja paremal juhul isegi mitut, eri rasvasusega.

    Võtad endale meelepärase tummisusega maitsestamata jogurit, segad virsikut või virsikukompotti sisse ja ongi. Kusjuures ilma nende paksendusaineteta, mis poe-virsikujogurtil oleks ja mis head virsiku- ja jogurtimaitset nõrgendavad.

  6. tavainimene said, on 21/10/2016 at 17:54

    Nii vist tulebki teha.

  7. tavainimene said, on 21/10/2016 at 20:34

    Või siis peaks olema poes lisaks “sega ise salat” letile ka “sega ise jogurt” lett, kus saad topsikusse doseerida oma lemmikkomponente. Kes tahab pirakat kreeka jogurtit värske kärjemeega, kes mahejogurtit metsmustikatega, kes lahjat jogurtit topeltportsu bakteritega :)

    • nodsu said, on 21/10/2016 at 23:38

      mingi bistroo magustoiduletis oli midagi peaaegu sellist. ühes kausis oli maitsestamata jogurt (tõsi, ainult üht sorti) ja teistes kaussides eri puuviljad-kompotid-värgid. Ühes kausis oli hoopis vahukoor.


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: