tavainimene

Lõikuskuu

Posted in * by tavainimene on 21/08/2014

Helde august on täies jõus. Mügrid ja annelinlased polegi jõudnud minu linna-aiamaalt kogu saaki ära koristada — olen sealt saanud lisaks taliküüslaugule (küll loodetust kõhnemad mugulad) juba täitsa korralikke sibulaid ja porgandeid ning mitu suurt suvikõrvitsat. Valmis on keedetud mitu purki suvikõrvitsapüreed; ma loodan, et see kraam säilib ka. (Ma tahaksin endale sahvrit. Ja korralikku keldrit. Sügavkülmikut. Suuremat kööki, kui juba jutuks tuli. Ja potti, milles hoidiseid kuumutada. Universum, said kõik korralikult üles kirjutatud?)

Seda suvikõrvitsapüreed või -ikraad tegin seekord täitsa tunde ja maitse järgi, alles hiljem võtsin ette retsepte lugeda. Neid on muidugi mustmiljon. Lõin tosinkond naljaviluks Exceli tabelisse sisse ja keskmine tulemus on ligikaudu järgmine: 2-3 kg kooritud ja puhastatud suvikõrvitsat, 5 tomatit, 5 porgandit, 4 sibulat, 4 küüslauguküünt, 1-2 paprikat, 100 g päevalilleõli, 1 sl soola, 1 sl suhkrut, 1 sl (veini)äädikat, soovi korral veidi tšillit /vürtsi / musta pipart. Valmistamine: õlis kuumutada esmalt tükeldatud sibul ja porgand, siis lisada kõik muu, hautada pehmeks, püreestada, maitsestada, tõsta purki, kaanetada, soovitavalt üle pastöriseerida. (Lahtiütlus: ei vastuta järeleproovimise võimalike tulemuste eest.) Mina porgandit ei pannud ja paprikat asendas pulber. Tulemus tundus päris hää, sünnib leivale määrida, küllap ka kastmeks kartulite või makaronide juurde. Juurde joodagu muidugi piima.

Veel üht väikest soojalainet igatsen nüüd. Aga vist ei tule enam

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: