tavainimene

Lõikuskuu

Posted in * by tavainimene on 21/08/2014

Helde august on täies jõus. Mügrid ja annelinlased polegi jõudnud minu linna-aiamaalt kogu saaki ära koristada — olen sealt saanud lisaks taliküüslaugule (küll loodetust kõhnemad mugulad) juba täitsa korralikke sibulaid ja porgandeid ning mitu suurt suvikõrvitsat. Valmis on keedetud mitu purki suvikõrvitsapüreed; ma loodan, et see kraam säilib ka. (Ma tahaksin endale sahvrit. Ja korralikku keldrit. Sügavkülmikut. Suuremat kööki, kui juba jutuks tuli. Ja potti, milles hoidiseid kuumutada. Universum, said kõik korralikult üles kirjutatud?)

Seda suvikõrvitsapüreed või -ikraad tegin seekord täitsa tunde ja maitse järgi, alles hiljem võtsin ette retsepte lugeda. Neid on muidugi mustmiljon. Lõin tosinkond naljaviluks Exceli tabelisse sisse ja keskmine tulemus on ligikaudu järgmine: 2-3 kg kooritud ja puhastatud suvikõrvitsat, 5 tomatit, 5 porgandit, 4 sibulat, 4 küüslauguküünt, 1-2 paprikat, 100 g päevalilleõli, 1 sl soola, 1 sl suhkrut, 1 sl (veini)äädikat, soovi korral veidi tšillit /vürtsi / musta pipart. Valmistamine: õlis kuumutada esmalt tükeldatud sibul ja porgand, siis lisada kõik muu, hautada pehmeks, püreestada, maitsestada, tõsta purki, kaanetada, soovitavalt üle pastöriseerida. (Lahtiütlus: ei vastuta järeleproovimise võimalike tulemuste eest.) Mina porgandit ei pannud ja paprikat asendas pulber. Tulemus tundus päris hää, sünnib leivale määrida, küllap ka kastmeks kartulite või makaronide juurde. Juurde joodagu muidugi piima.

Veel üht väikest soojalainet igatsen nüüd. Aga vist ei tule enam

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: