tavainimene

Lihtne elu

Posted in * by tavainimene on 09/01/2012

“Lihtsa külatoidu kokaraamat” õpetab valmistama salatipatja ürdiõliga. Koostises on mh kirsstomatid, oliiviõli, basiilik, estragon ja astelpajumarjad. Nojah, ilmselgelt on lihtne külaelu minu äraolekul jõudsalt arenenud. Kui ma viimati kontrollisin, peeti külas lihtsaks toiduks tanguputru searasvas praetud sibularõngastega. Stoovitud porgandid oli juba sihuke saksem värk.

Hiljuti rääkis üks tuttav, kuidas ta oli lapse koolipeol (lapsevanemad katsid laua) küsinud tuntud restoraatorilt tolle toodud kõrvitsasupi retsepti. Autor oli lahkelt kostnud, et ainuüksi supipõhjaks olev puljong sisaldab mitutkümmet komponenti, kogu supp aga kuni sadat. Jah, ja minu kõrvitsasupp sisaldab halvimal juhul kõrvitsat, vett, rapsiõli ja broilerimaitseainet.

7 Vastust

Subscribe to comments with RSS.

  1. notsu said, on 09/01/2012 at 16:57

    Broilerimaitseaine sisaldab ise õige mitut komponenti.

    Mina olen viimase kolme kuu rahapuuduses harrastanud lihtsat linnatoitu ja sattunud vasikavaimustusse hapukapsasalatitest. Soovitan kõigile, kes keedetud hapukapsa võludest päris hästi aru ei saa.

    Siiamaani on olnud hapukapsa-maksa, hapukapsa-õuna, viimasele panin korra juurde küüslauguleivasodi ja kõige viimati hoopis kartuleid ja vorsti.

    Peet on teine lahe asi.

  2. tavainimene said, on 09/01/2012 at 19:06

    Jaa, hapukapsas on tegija kraam nii toorelt kui keedetult. Mina segan teda tihtipeale riivitud keedupeediga kokku — värvilisem ja maitselt mahedam.

  3. nodsu said, on 10/01/2012 at 03:38

    Segasin hapukapsa-õuna salatile just juurde mõlemat, nii keedukartulit kui vorsti- ja küüslaugukildudega läbisegi praetud leivasodi, majoneesi juurde ja tulemus oli taevalik.

  4. tavainimene said, on 10/01/2012 at 08:35

    Sellele loetelule peale vaadates tundub mulle, et hapukapsa tugeva hapususe kõrval jääb õuna maitse varju ning leivast ja kartulist ma valiks emma-kumma. Kõige etem oleks keedukartul, praetud vorst ja hapukapsasalat, ja siis leivasupp või küpsetatud õun magustoiduks otsa :)

  5. notsu said, on 10/01/2012 at 20:48

    Mul olid magusad õunad, mis mahendasid hapukapsa hapu ära, ühtlasi lisasid mahlakust. Tavaliselt valiks ka mina kas leiva või kartuli (põhimõttel, et üks tärklis puha), aga tol hetkel oli mul ainult kaks kartulit valmis keedetud ja kogusest oleks nagu väheks jäänud. Tulemus oli siiski väga hea: kartuli ja leiva toitainesisaldusel pole ehk suurt vahet, aga keedetud kartul ja praetud leib oleks maitse ja konsistentsi poolest nagu kahest eri toiduainerühmast: kartul oli pehme nii maitselt kui tekstuurilt, mahendas kogu maitset ja oli ka konsistentsilt kõige pehmem asi kogu salatis, ainuke, mis ei krõmpsunud; praeleib seevastu oli seal kõige krõbedam ja maitserikkam komponent üleüldse, rohkem maitseaine kui koostisosa mõõtu. noh, umbes nagu salatile puistatud praepeekoni ribad või kõrned. Tekstuuride pillerkaar: krõmpsuvad värsked kapsad-õunad-sibul; hamba all sulavalt pehme, maheda maitsega kartul; ja krõbedad leiva-, küüslaugu- ja vorstikillud.

    • tavainimene said, on 10/01/2012 at 22:32

      See on juba tõeline maitseelamuste kontsert :)

  6. notsu said, on 10/01/2012 at 20:50

    muide, ega hapukapsas+õun ole ebaloogilisem kombinatsioon kui hapukurk+õun, mis käib ometi mitme traditsioonilise kartulisalati retsepti sisse.


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: