tavainimene

“Röstsai”

Posted in * by tavainimene on 29/11/2011

“Röstsai” on jälle korralik kvaliteetmeelelahutus vanalt healt Inglismaalt, lugu populaarse toiduajakirjaniku Nigel Slateri värvikast, raskest, kurvast, naljakast ja lootusrikkast noorusest kaugetel kuuekümnendatel, kui poistel ei sobinud käia kodundustunnis ja keskklassi pere toidulaual olid peamiselt konservid, mida kinnise purgiga kastrulis keevas vees kuumutati. 

Filmi peamine nõrkus oli see, et ta lõppes ära just siis, kui asi eriti huvitavaks läks. See oleks võinud olla sarja pilootosa.

Loodetavasti on filmi DVDl (kui see peaks müügil olema) boonusmaterjalide seas siis ka selle kuulsa sidrunikreemi-beseekoogi retsept. Mitte et ma nüüd ise hakkaks midagi nii keerulist üritama. Minu koduse kokakunsti tipp on hetkel veega keedetud täisterakaerahelbepuder linaseemnete ja i-i-imetillukese soolase või silmaga.

*

Netist leitud retsepte (ei vastuta tõlgete adekvaatsuse ega ka üldse millegi muu eest)

Tainas:
210 grammi jahu
1/8 tl soola
113 grammi magedat võid toatemperatuuril
50 g suhkrut
1 suur muna, kergelt lahti klopitud

Sidrunitäidis:
3 suurt muna
80 ml värskelt pressitud sidrunimahla
150 grammi suhkrut
56 grammi võid
1 sl riivitud sidrunikoort

Besee:
4 suurt munavalget
130 grammi suhkurt
1/2 tl viinakivi

Sõelu jahu koos soolaga. Vahusta või, lisa suhkur, vahusta kergeks heledaks vahuks. Lisa muna, sega kergelt, lisa korraga jahusegu. Vormi tainapall, ära palju sõtku. Pane 30 minutiks külma. Rulli 3 mm paksune koogipõhi, tõsta tainarulli abil ilma venitamata koogivormi, vajuta jahuse tainatüki abil vormi põhjale ja seintele. Torgi põhja sisse augud, pane 20 minutiks külma. Kata koogipõhi küpsetuspaberi või fooliumiga ja pane sellele raskuseks riisi, ube vms. Küpseta 205 kraadi juures 20-25 minutit, kuni põhi on kuldpruun.
Vahusta keeva vee vannil munad suhkruga, lisades sidrunimahla, kuni segu on ühtlane. Jätka kuumutamist (u 70 kraadi juures) vahustades u 10 minutit, kuni segu muutub heledaks ja pakseneb. Kurna segu läbi peene sõela, lisa võitükikesed ja klopi segu ühtlaseks. Lisa sidrunikoor. Vala segu kohe põhjale ja tasanda pealt. Vähenda ahju temperatuur 177 kraadile, küpseta kooki 10 minutit.
Beseekatte jaoks vahusta munad, lisa viinakivi, jätka vahustamist, lisa suhkur, vahusta kõvaks vahuks. Tõsta munavalgevahu tupsud koogile,  nii et vaht ulatuks ka koogipõhja servadele. Suru munavalgevaht lusikaseljaga kergelt maha, võid proovida tekitada tipulist struktuuri. Küpseta 10-15 minutit, kuni besee õrnalt pruunistuma hakkab. Tõsta jahtuma.

***

Tainas:
110 g jahu
näpuotsatäis soola
25 g toatemperatuuril võid
25 g toatemperatuuril searasva
1 sl külma vett

Sidrunitäidis:
275 ml külma vett
2 sidruni mahl ja riivitud koor
3 triiki sl maisitärklist
50 g peeneteralist kuldset küpsetussuhkrut
3 suurt munakollast
40 g võid

Besee:
 3 suurt munavalget
175 g peeneteralist kuldset küpsetussuhkrut

Sõelu jahu soolaga, näpi hulka või ja rasv. Kui segu on teraline, lisa vesi. Sega hakkides, lisades vajadusel veel veidi vett, kuni tekib tainapall. Pane see kilekotis 30 minutiks külma. Vajuta tainas küpsetusvormi põhjale ja servadele, torgi sisse augud ja küpseta 190 kraadi juures 20-25 minutit.
Mõõda kaussi jahu ja maisitärklis. Lisa veidi vett, et saaks segada ühtlase taina. Kalla ülejäänud vesi ja riivitud sidrunikoor kastrulisse. Aja keema, kalla pidevalt segades tärklisesegule. Vala segu uuesti kastrulisse, aja uuesti keema, jätka segamist. Lase ikka segades umbes 1 minut vaevu keeda, võta tulelt. Klopi hulka munad, sidrunimahl ja või. Kalla segu koogipõhjale ja aja laiali.
Vahusta munavalged suhkruga kõvaks vahuks, aja laia noaga koogil laiali, küpseta 45 minutit 150 kraadi juures.

***

Tainas:
70 g “isekerkivat” jahu (jahu + küpsetuspulber)
130 g jahu
30 g peensuhkrut
120 g külma võid tükikestena
1 suur muna

Täidis:
56 g maisitärklist
170 g suhkrut
180 ml värskelt pressitud sidrunimahla
230 ml vett
60 g võid
3 suurt munakollast

Besee:
3 suurt munavalget
170 g suhkrut

Pane jahu, suhkur ja või köögikombaini, töötle puruseks, lisa muna, töötle veel 15-30 sekundit, kuni tekib tainapall. Pane kilesse mässitult vähemalt 1 tunniks külma.
Sega kastrulis maisitärklis, suhkur, sidrunimahl ja vesi, sega ühtlaseks, aja keskmisel kuumusel pidevalt segades keema, vähenda kuumust ja kuumuta veel u pool minutit, kuni segu muutub tihedaks ja läbipaistvaks. Võta tulelt, lisa energiliselt kloppides või ja munakollased. Kalla segu kaussi ja pane külma.
Vajuta tainas koogivormisse, kata raskustega ja küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Eemalda raskused ja küpseta veel 10-15 minutit. Võta ahjust, lase jahtuda.
Vahusta munavalged suhkruga tihedaks läikivaks vahuks.
Kalla sidrunitäidis koogipõhjale ning tõsta sellele munavalgevahu tordikesed. Küpseta 190 kraadi juures 7-10 minutit. Jahuta.

***

Tainas:
175 g jahu
100 g külma võid väikeste tükikestena
1 sl tuhksuhkrut
1 munakollane

Täidis:
2 triiki sl maisitärklist
100 g suhkrut
2 sidruni riivitud koor
125 ml värskelt pressitud sidrunimahla
1 väikse apelsini mahl
85 g võid väikeste tükkidena
3 munakollast ja 1 terve muna

Besee:
4 munavalget
200 g suhkrut
2 triiki tl maisitärklist

Töötle taina koostisained köögikombainis ühtlaseks, vajuta tainas koogivormi põhjale ja servadele. Torgi kahvliga augud sisse, kata fooliumiga, pane tunniks (või üleöö) külma. Küpseta põhja 180-200 kraadi juures 15 minutit fooliumi ja raskuste all, siis veel 5-8 minutit lahtiselt. Tõsta jahtuma.
Sega tärklis, suhkur ja sidrunikoor kastrulis, sega juurde sidrunimahl. Lisa apelsinimahlale vett kuni seda saab 200 ml, kalla kastrulisse. Kuumuta segades, kuni segu muutub ühtlaseks ja tihedaks. Kui tekivad mullid, võta tulelt ja klopi hulka või. Vahusta munakollased koos ühe munaga, lisa segule, kuumuta energiliselt segades mõned minutid, võta tulelt.
Vahusta munavalged poole suhkruga, klopi sisse tärklis, lisa ülejäänud suhkur, vahusta tihedaks vahuks. Aja sidrunitäidis uuesti kuumaks, kalla koogipõhjale, kata täielikult munavalgevahuga, küpseta ahjus 18-20 minutit, kuni besee on pealt krõbe ja hakkab õrnalt jumet võtma. Lase enne serveerimist vormis 30 minutit ja väljas veel veidi aega jahtuda.

*

Nigel Slateri jõuluretseptid

2 Vastust

Subscribe to comments with RSS.

  1. notsu said, on 30/11/2011 at 03:34

    Kus siukest imeasja nagu viinakivi müüakse? Mu türgi maiuse tegemise huvid on selle puudumise tõttu siiani vaid huviks jäänud.

  2. tavainimene said, on 30/11/2011 at 16:18

    Tartule lähim müügikoht on arvatavasti Helsinki, aga ma usun, et sidrunhape asendab seda üsna edukalt.


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: