tavainimene

Idanaabrite köögist

Posted in * by tavainimene on 06/09/2011

Pidin täna ühes postkontoris aega parajaks tegema ja sirvisin seal ajakirju. Lõpuks läks sirvimine nii pikaks, et pidin ühe žurnaali ära ostma. See oli Burda kirjastuse venekeelne üllitis «Добрые советы. Люблю готовить!», kus lugejad jagavad üksteisega toiduretsepte.

Tõlkisin mõned naljaviluks väga vabas vormis ära. Tõenäoliselt rikun ma sellega praegu vähemalt kahe riigi autorikaitseseadusi ning tosinat rahvusvahelist konventsiooni ja lepet, aga elada tuleb ohtlikult. Tõlgetes võib vabalt olla vigu, nii et mingit vastutust ma võimalike kulinaarsete katastroofide eest endale ei võta. Jällegi — elatagu ohtlikult. Kolesteroolist ma ei hakka rääkimagi.

Vorschmack

kahe heeringa fileed
1 viil leiba
piima
1 sl lauaäädikat (lahjendatud söögiäädikas)
2 keedumuna
1 hapukam õun
100 g pehmet võid
1 sibul
maitserohelist
1-2 sl õli

Heeringafileesid leotada pool tundi piimas, leiba leotada äädikas. Munad koorida, õunad puhastada. Kõik koostisained purustada ja segada  köögikombainis ühtlaseks massiks.

Baklažaanid brõnsaga

2-3 baklažaani
200 g brõnsat
3-4 muna
kimp peterselli
musta pipart
jahu
praadimiseks õli

Brõnsa riivida peenelt, segada 1-2 lahti klopitud muna ja hakitud peterselliga, maitsestada pipraga, hoolikalt segada. Baklažaanid lõigata pikuti õhukesteks viiludeks, asetada igale viilule 1-2 tl täidist, keerata rulli. Paneerida jahus ja munas, praadida pannil õlis kuldpruuniks,tõsta majapidamispaberile, et liigne õli paberisse tõmbuks.

Paprika tatratäidisega

5-6 valkjasrohelist maguspipart
1 klaas tatratangu
2 sibulat
1-2 porgandit
õli praadimiseks
3-4 sl hapukoort
1-2 kl puljongit
soola, pipart maitse järgi

Tatratangud keeta pehmeks. Sibul ja porgand tükeldada peenteks ribadeks, praadida õlis pehmeks. Lisada aedviljale tatar, maitsestada, praadida veel paar minutit. Piprakaunadel lõigata ülemine ots ära, kaunad puhastada seemnetest, asetada 2-3 minutiks keeva vette, nõrutada sõelal, kuivatada. Kaunad täita tatra-aedviljatäidisega, katta “kaantega”, asetada püstiselt kastrulisse, valada üle puljongi ja hapukoore seguga, hautada kaane all tasasel tulel 15-20 minutit.

Baklažaanilootsikud

2 baklažaani
300-400 g juustu
2 küüslauguküünt
200 g majoneesi
tilli
soola, pipart, soovi järgi ürte
õli panni määrimiseks

Baklažaanid lõigata pikuti pooleks, õõnestada ettevaatlikult ja võtta sisu välja. Sisu tükeldada kuubikuteks, täita nendega baklažaanipooled. Juust jämedalt riivida, küüslauk pressida. Segada kokku riivjuust, küüslauk ja majonees, maitsestada, tõsta segu baklažaanipooltele. Küpsetada lootsikuid õliga määritud pannil, kuhu on lisatud veidi vett, 180-200 kraadi juures 40 minutit. Serveerimisel puistata peale hakitud tilli.

Täidetud kapsas

1 keskmine kapsapea (mitte noor ja roheline, pigem valge ja paksemate lehtedega)
500 g hakkliha
2 sibulat
2 küüslauguküünt
100 g saia
150 ml piima
70 g juustu
1 muna
soola, pipart, maitserohelist
riivsaia

Sibul ja küüslauk puhastada ja peenestada, sai leotada piimas, maitseroheline hakkida. Segada hakkliha hulka leotatud sai, sibul, küüslauk ja maitseroheline, maitsestada. Juust riivida jämedal riivil. Kapsal eemaldada pealmised lehed, tõsta kapsapea 10-15 minutiks kastrulisse keeva vette, nõrutada sõelal. Tõsta kapsas tööpinnale, juurikas allpool. Ettevaatlikult tõmmata lehed ükshaaval laiali. Südamik lõigata välja, täita õõnsus hakklihatäidisega. Hakata täidist järjest lehtedega katma, määrides igale kihile samuti hakklihatäidist, kuni kapsapea on uuesti koos. Määrida kapsast lahti klopitud munaga, raputada peale soolaga maitsestatud riivsaia ja määrida veel kord munaga. Keerata kapsas fooliumisse, küpsetada 200 kraadi juures 45 minutit. Võtta välja, eemaldada foolium, kallata vedelik ära, raputada kapsale riivjuust ja küpsetada veel 10 minutit.

Kalakotletid

1 karp sardiine õlis
1 sibul
1 klaas riisi
1 muna
soola, pipart
2 sl jahu
praadimiseks õli

Riis pesta, keeta 1 klaasi veega tasasel tulel pehmeks. Sibul peenelt riivida. Sardiinid purustada kahvliga, segada keedetud riisi ja sibulaga, lisada muna, segada, maitsestada. Vormida kotletid, kasta jahusse, praadida pannil õlis kahelt poolt kuldpruuniks.

Heeringarullid

800 g heeringafileed
2-3 küüslauguküünt
200 g šampinjone
1 klaas piima
kimp tilli ja peterselli
2 sl sidrunimahla
soola, pipart
riivsaia
praadimiseks võid

Heeringafileed loputada, leotada piimas 2 tundi. Küüslauk ja maitseroheline hakkida peeneks, kuumutada võis 1-2 minutit, lisada kuubikuteks tükeldatud seened ja praadida veel 2-3 minutit, maitsestada. Määrida segu fileedele, keerata need tihedalt rulli ja kinnitada tiku või niidiga. Asetada rullid võiga määritud pannile, kallata peale piim, piserdada sidrunimahla ja sulavõiga, raputada peale riivsai, küpsetada 180 kraadi juures 20 minutit.

Kala-juusturull

200 g hapukoort
200 g majoneesi
1,5 kl jahu
4 muna
0,5 tl soola
400 g mintaifileed
2 sibulat
100 g hapukoort
100 g juustu
soola, pipart, tilli, peterselli
pradimiseks õli

Munad kloppida lahti, lisada hapukoor ja 150 g majoneesi, segada, lisada jahu ja sool. Tainas kallata küpsetuspaberiga kaetud pannile, küpsetada 200-210 kraadi juures 15 minutit. Maitseroheline tükeldada. Sibul hakkida ja õlis klaasjaks kuumutada, lisada hapukoor ja hakitud maitseroheline, hautada 5 minutit. Saadud massil lasta veidi jahtuda ja valada jahtunud rullipõhjale. Kalafileed loputada, kuivatada, tükeldada, maitsestada soola ja pipraga, praadida õlis. Tõsta kalatükid põhjale, puistata peale riivitud juust, keerata rulli. Rull määrida majoneesiga, küpsetada 200 kraadi juures 10 minutit. Lasta jahtuda, lõigata viiludeks.

Rammus vormiroog

400 g kartuleid
300 g veisehakkliha
pool purki konservmaisi
100 g kirsstomateid
1 muna
1 sibul
50 g juustu
2 sl õli
soola, pipart, basiilikut
1 muna
100 ml rõõska koort
1 sl ketšupit
soola, pipart

Kartul koorida, lõigata kuubikuteks, praadida vähese õliga. Sibul koorida, peenelt tükeldada, hatada õlis klaasjaks. Juust riivida jämedalt, mais nõrutada vedelikust. Segada hakkliha sibula, ühe muna ja poole koguse juustuga, maitsestada. Ahjuvormi põhja panna praetud kartulikuubikud, sellele hakkliha ja mais. Tomatid poolitada ja laduda vormi pinnale. Koorest, munast ja ketšupist segada kaste, valada vormiroog sellega üle, küpsetada 20 minutit 200 kraadi juures. Riputada peale ülejäänud juust ja küpsetada veel 10 minutit.

Hakkliharull munaga

700-800 g rasvast seahakkliha
1 muna
1 viil piimas leotatud saia
2 küüslauguküünt
3 keedumuna
rohelist sibulat, maitserohelist
soola, pipart
riivsaia

Hakkliha segada lahti klopitud muna ja peenestatud leotatud saiaga, lisada peenestatud küüslauk, maitsestada soola ja pipraga. Keedumunad hakkida, segada hakitud maitserohelise ja rohelise sibulaga. Lauale laotada mitmekordne toidukile, sellele riputada riivsaia, riivsaiale laotada nelinurkse kihina laiali hakklihasegu. Hakklihale tõsta täidis, kile abil rullida kõik tihedalt kokku, servad vajutada kinni, tõsta rull, serv allpool, määritud küpsetuspaberile ahjupannile. Küpsetada 1 tund 200 kraadi juures, valades aeg-ajalt üle eralduva leemega.

Kanasuflee peekonimundris

700 g kanafileed
1 sl võid
2 munakollast
2-3 tl jahu
0,5 kl piima
100 g puhastatud pistaatsiapähkleid
250 g õhukesi peekoniviile
soola, pipart

Kanafilee pesta, kuivata, lasta kaks korda läbi hakkmasina või peenestada köögikombainis hästi peeneks. Lisada kanahakklihale või, piim, munakollased, jahu, sool ja pipar, segada hoolikalt, lisada segule pistaatsiapähklid. Pikliku ahjuvormi põhjale laduda risti peekoniviilud, nii et need vormi põhja tihedalt kataksid ja viilude otsad ulatuksid üle vormi külgservade. Peekoniga vooderdatud vormi tõsta hakklihamass, keerata selle ümber kahelt poolt peekoniviilud, nii et moodustuks rull. Küpsetada 180 kraadi juures 25-30 minutit, lasta veidi jahtuda, kummutada salatilehtedega kaetud liuale, viilutada.

Küpsetatud õunad kohupiimatäidisega

4 õuna
200 g kohupiima
1 muna
4 sl suhkrut
serveerimiseks keedist või marjasiirupit

Õunad lõigata pooleks, puhastada südamikest, õõnestada veidi sisu välja. Kohupiim vahustada muna ja suhkruga, täita seguga õunapooled. Asetada ahjupannile, piserdada veega, küpsetada 180 kraadi juures 15-20 minutit, serveerida keedise või siirupiga.

4 Vastust

Subscribe to comments with RSS.

  1. lendav said, on 06/09/2011 at 21:00

    Ila tilgub klaviatuurile…

  2. tavainimene said, on 06/09/2011 at 21:54

    Või, juust, koor ja majonees — sellega ei eksi kunagi :)

  3. notsu said, on 07/09/2011 at 00:43

    Vorschmacki suhtes on mul küll tunne, et ilma köögikombainimata oleks parem, aga ega ma ju ka püreesuppe ei salli, nii et võib-olla pole ma õiglane kohtunik.

    • tavainimene said, on 07/09/2011 at 09:01

      See tundub üldse üks omapärane ködin. Retsepti saatja sõnul võivat sinna sisse panna ka keedukartuleid, juustu, kreeka pähkleid ja mida kõike veel. Ja algupäraselt olevat segusse käinud ka liha. Tõeline kosmonaudi sakuska. Ja väidetavalt marssal Mannerheimi lemmiktoit.


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: