tavainimene

Vistel-vastel vennikene

Posted in * by tavainimene on 08/03/2011

Roheline hernesupp

500 g külmutatud rohelisi herneid, 8 dl vett, 1-1,5 aedviljapuljongikuubikut, pool sibulat, soola, pipart, 1,5 sl jahu, 1 dl vahukoort, 1 tl riivitud mädarõigast.
Pool veest ajada keema, lisada herned, keeta u 5 minutit, kurnata (leem hoida alles), püreestada. Keeduleemele lisada ülejäänud vesi ja puljongikuubik ning vähese külma veega segatud jahu, keeta 3-5 minutit, lisada hernesegu, hästi peenelt riivitud sibul, sool ja pipar. Mädarõikaga maitsestatud vahustatud koor lisada taldrikusse serveerimisel.

Herned suitsulihaga

350-400 g suitsuribi või -karbonaadi, 2-3 kl vett, 1 sibul, 1 klaas kuivatatud herneid, 6 kartulit, soola, rasva, pipart, 1 loorberileht, tilli, petersellilehti.
Herned panna ööks külma vette paisuma. Liha panna külma veega keema, vaht riisuda ja lisada herned. Kui herned on poolpehmed, lisada kuubikuteks lõigatud kartulid. Sibul ja porgand hakkida ja hautada eraldi rasvas ning lisada juurde umbes 5-8 minutit enne toidu lõplikku valmimist. Liha lõigata õhukesteks viiludeks ja asetada toidu peale.

Oad sibulaga

2 kl valgeid ube, 1 seller, 2 porgandit, 2 suurt sibulat, 2 rohelist paprikat, 0,5 kl õli, soola.
Ube leotada üle öö külmas vees, vesi vahetada, keeta oad soolata pehmeks. Seller, porgand, sibul ja paprika lõigata piklikeks tükkideks, hautada õlis, lisada ubadele, keeta koos pehmeks, maitsestada soolaga.

Põldoad suitsulihaga

500 g põldube, 1,5 l vett, 200 g suitsupekki, 100 g porgandeid, porrut, soola, veidi suhkrut.
Leotatud põldoad koorida (kauna kinnituskoht lõigata terava noaga ära, siis tõmmata koor lahti). Oad keeta, suitsupeki kuubikud praadida porru- ja porgandiribadega, valada ubadele, hautada ahjus küpseks, maitsestada.

Hernekäkid

0,5 l halle herneid, 100 g rasva, 1,5 kl riivleiba, 1,5 kl piima või puljongit, 2 sl kartulijahu, 1 sibul.
Herned keeta pehmeks, kurnata, ajada läbi hakkmasina. Sibulad peenestada, pruunistada rasvas. Kõik ained segada, vormida käkid, praadida pannil.

Oakotletid

150 g ube, 250 g kartuleid, 1 sibul, 40 g pekki, 1 muna, 0,5 l vett, riivsaia, soola, maitserohelist.
Oad ja kartulid keeta, ajada läbi hakkmasina. Lisada praetud peki- ja sibulakuubikud, muna ja maitseained. Segada, vormida kotletid, paneerida riivsaiaga, praadida rasvas.

Oapasteet

2 dl kuivatatud põldube, 2 sibulat, 3 küüslauguküünt, 2 sl toiduõli, 3 porgandit, soola, pipart, muskaatpähklit.
Leotada ubasid 12 tundi, leotusvesi kallata ära ja keeta oad uues vees pehmeks. Kurnatud ja jahutatud oad püreestada. Hakitud sibulad ja küüslauk õlis kuumutada, porgandid pehmeks keeta. Lisada kõik ained oasegule ja segada ühtlaseks.

Pliinid

2,5 dl käesooja piima, 10 g presspärmi, 1 dl hapupiima, 1,5 dl tatrajahu, 1,5 dl nisujahu, 0,5 tl soola, 2 muna, 2 sl sulatatud võid.
Lahustada pärm suuremas kausis vähese piimaga, lisada ülejäänud piim, hapupiim ja jahu. Lasta tainast seista toasoojuses kinnikaetult vähemalt 4 tundi või isegi järgmise päevani. Kloppida käärinud taina hulka sool, munarebud ja sulatatud või; viimasena lisada kõvaks vahustatud munavalged. Küpsetada madalal kuumusel väikesed paksud koogid. Serveerida kuumalt koos paksu hapukoore, peenestatud sibula, heeringa, graavlõhe, soolaseente ja hapukurgiga.

Õllepliinid

0,75 kl piima, 15 g pärmi, 0,75 kl tatrajahu, 0,5 kl nisujahu, 0,75 kl õlut, 1 muna, 2 sl hapukoort, soola.
Pärm lahustada piimas, lisada jahu, lasta kerkida, kloppida, lisada õlu, muna ja koor, lasta veel kerkida, praadida pliinid.

Skoonid

8 dl nisujahu, 0,5 tl soola, 1 tl suhkrut, 4 tl küpsetuspulbrit, 100 g võid, 4 dl piima.
Kuivained segada, hakkida kausis võiga sõmeraks, lisada piim, segada. Tainas vajutada laual u 2 cm paksuseks, lõigata 5 cm läbimõõduga kettad, küpsetada küpsetuspaberiga kaetud plaadil 240° juures umbes 15 minutit. Süüa martsipaniviilu, moosi ja vahukoorega.

 

2 Vastust

Subscribe to comments with RSS.

  1. kaaren said, on 10/03/2011 at 22:19

    parem hea lugemine kui kehva pudru.
    ausalt, mul sai rammusate koostisosadega retseptide lugemisest kõht täis.

  2. tavainimene said, on 11/03/2011 at 11:16

    Tegelikult maiustasin ma vastlapäeval hoopis kikerhernestega.


Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: