tavainimene

Süldist sushini

Posted in * by tavainimene on 30/01/2010

Ohsapaganohsapaganohsapagan. Ma sattusin eile süldipeole. See ei ole tegelikult üldse halvustavalt öeldud, lihtsalt ma ei oska paremat sõna välja mõelda. Pikalauapidu? Rahvamaja saal, eeskava taidlejatelt, estraadi- ja popiklassikat kodustav harrastusbänd ning söömalaud, mille katjate arvates “kolesterool” on ilmselt mingi reumarohu nimetus. See kõik oli nii traditsiooniline, et mõjus peaaegu rituaalsena. Olen siiamaani kergelt oimetu.

Hakkasin mõtlema selle söögivärgi üle. Komme, et kõigepealt süüakse praadi ja siis külmi “eelroogi” — kust ja mis ajast see pärit on? Kas see on Eestile ainuomane või mingi laiem Kirde-Euroopa nähtus? Kuidas näiteks Lätis on? Kas kodumajanduskursustel ja kutsekoolides on ka nii õpetatud? Või ütleb kulinaarteooria, et enne kerge eelroog ja siis tugevam põhiroog, aga kohalike tavade jõud on tugevam ja keerab selle ikka tagurpidi? Püüdsin paari vanema inimese käest ääri-veeri uurida, mis nad sellest asjast arvavad. Nad olid üsna üksmeelselt arvamusel, et “meie oludes”, arvestades köökide võimsust, tööjõu kättesaadavust, inimeste söömis- ja joomisharjumusi ning pidude tavapärast pikkust on lihtsalt niipidi praktilisem. Kui eelroog enne serveerida, virutavad näljased mehed kõhu kartulisalatist nii täis, et seapraad jääb söömata lauale jahtuma. Kui aga kohe hakatuseks kuuma praadi kõht täis süüa, teeb viin vähem liiga, ja pärast võib ju hommikuni singirullide, heeringa, marineeritud liha ja täidetud muna kallal nokitseda.

Nojah. Iseenesest huvitav, kaua selliste pidude traditsioon veel kestab. Kas seda kannavad viimastena praegused maal ja väikelinnades elavad neljakümneviiesed? Rikkamad tellivad juubeliks või firmapeoks sushikoka ja keelpillikvarteti; nooremad joovad ennast lihtsalt masinamuusika saatel kiiresti koomasse?

Teine asi veel, mille üle ma mõtlema jäin. Vaatasin rahvatantsijaid, kes reilendrit esitasid. Ehk siis vist õigemini rheinländerit. Õpikud võivad ju kirjutada, et tantsud levisid linnade ja mõisate kaudu, aga ma tahaksin nii väga suuta täpsemalt ette kujutada, kuidas see ülekanne toimus. Mõnda konkreetset intsidenti. Maatõugu mõisateenijad piilumas ballisaali ukse taga? Aga kus ja kuidas nad seda hiljem edasi õpetasid? Sama lugu muinasjuttudega — kuidasmoodi täpselt need printsesside ja lohemadude jutud ikka siia maale jõudsid?

3 kommentaari

Subscribe to comments with RSS.

  1. ieska said, on 30/01/2010 at 14:22

    Oh, kullakene, ei see ilmaeluime sööimisharjumus tükkis preguste 45-stega sure!
    Uus noor põlvkond kasvab ikka jõudsalt peale. Vaata või kaasaegseid pulmasid. Olgu see pruut pealegi versatses ja kutsis ning sõidetagu ette limuga, laual on ikka kõiigepealt seapraad ja hapukapsas, pärast aga rosolje ja soe viin :)
    Kui on pidu, siis tuleb kooma juua ja seda oleks ausalt öeldes näiteks sampuse ja veiniga tunduvat raskem saavutada.
    Ja proovitagu pidulistel ainult snäkkida lasta – mitu aastat räägib ilmarahvas tagantjärele! Kui eestlasel on pidu, siis peab ikka sülti, rosoljet ja ojadena viina olema. Muidu pole ju mingi pidu.
    Keegi peab kuskil ju ka Sinu pool liitrit viina nädala kohta ära jooma.

  2. tavainimene said, on 30/01/2010 at 15:38

    Ahsoo. Ma miskipärast mõtlesin, et suured, erinevaid põlvkondi, klasse ja kihte läbivad pikalauapeod jäävad sotsiaal-majanduslikel põhjustel tasapisi minevikku.

  3. ieska said, on 30/01/2010 at 22:31

    Nüüd võib-olla tõesti jäävad ka, aga 777 paiku oli pulmalaenuga üüratu pralle pidamine ja päikeselaenuga reisile minemine üsna tavaline veel. Noortele 1,5 milline korter kuskile eikuhugi nagunii.
    Kui sa suurt pidu ei pea, siis kust naaber veel teada saab kui muretut elu sa enesele ikka lubada saad?


Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: